NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI
KANUN YARARINA BOZMA İSTEMİ – ADININ DÜZELTİLMESİ İSTENENİN VATANDAŞLIKTAN ÇIKMA NEDENİYLE NÜFUS KAYDININ KAPALI OLDUĞU – HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILMAYACAĞI – DAVANIN REDDİ GEREĞİ – HÜKMÜN BOZULDUĞU
T.C YARGITAY
8.Hukuk Dairesi
Esas: 2017 / 8896
Karar: 2017 / 2890
Karar Tarihi: 02.03.2017
ÖZET: Mahkemece, adının düzeltilmesi istenenin vatandaşlıktan çıkma nedeniyle nüfus kaydının kapalı olduğu, bu nedenle nüfus kayıtları üzerinde herhangi bir işlem yapılmayacağı gözetilmeksizin davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
(5490 S. K. m. 14) (1086 S. K. m. 427)
Dava: Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temyiz edilerek kanun yararına bozulması istenilmiş olmakla, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
Karar: Davacı tarafından açılan davada, davacının nüfus kaydında “Süzer” olan adının “Süzen” olarak düzeltilmesine karar verilmesinin talep ettiği Mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmıştır.
Dosyada mevcut nüfus kayıt örneğinden, davacının 30.07.1997 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığından çıkmasına izin verilmesi üzerine Türk vatandaşlığını kaybettiği ve bu sebeple nüfus kaydının kapatıldığı anlaşılmaktadır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 14. maddesi; “Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlat edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir. Kaydın kapatılmasına ilişkin sebep ortadan kalktığında veya kaydın yeniden açılmasını gerektirecek yeni bir sebep ortaya çıktığında kayıt yeniden açılır. Kaydın açılmasından sonra kişisel durumda meydana gelmiş olan olaylar kişinin kaydına işlenir.” hükmünü içermektedir.
Mahkemece, adının düzeltilmesi istenenin vatandaşlıktan çıkma nedeniyle nüfus kaydının kapalı olduğu, bu nedenle nüfus kayıtları üzerinde herhangi bir işlem yapılmayacağı gözetilmeksizin davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 02.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.