Sıkça Sorulan Sorular

Polat Hukuk Bürosu olarak müvekkil memnuniyetini en ön planda tutmaktayız. Bu doğrultuda müvekkillerimize en doğru bilgiyi verebilmek amacıyla kendimizi sürekli geliştirdiğimiz gibi ekibimize yeni katılan arkadaşlarımızla birlikte çeşitli alanlarda uzmanlaşmalar yoluna gitmekteyiz. Müvekkillerimiz e-posta, telefon, faks gibi çeşitli iletişim vasıtasıyla aklına gelen soruları rahatça tarafımıza yöneltebilmektedir. Aşağıda müvekkillerimiz tarafından sıkça tarafımıza iletilen sorular hakkında bilgi bulabilirsiniz. Eğer aşağıdaki sorulardan birisi dışında bir sorunuz olursa bizimle iletişime geçebilir veya istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

Avukat Tutmak Zorunda mıyım? Adliyede işimi kendim takip edebilir miyim?

Hiç kimse haklarını aramak için avukat tutmak zorunda değildir. Herkes mahkemeler önünde kendi hakkını aramak ve savunma yapmak hak ve hürriyetine sahiptir. Ancak hukukun bir bilim dalı olması nedeniyle avukatın hukuki yardımına başvurulması ve avukat aracılığıyla işlerin takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Uygulamada, avukata verilecek ücreti gereksiz masraf olarak gören, avukatın yapabileceği işi bizzat yapabileceğini düşünen ve davasını / icra takibini kendileri yürütenler, genelde, telafisi mümkün olmayacak hak kayıplarına uğramaktadırlar. Kimileri, davasını / icra takibini bizzat açtıktan sonra, işin düşündüğü kadar kolay olmadığını görüp avukat arayışına gitmekte, ancak asillerin yaptığı usuli hatalar, zamanında verilmeyen delil listeleri, karşı tarafın muvafakati olmadan yapılamayacak işlemler nedeniyle, çoğu zaman durum, sonradan davaya dahil olan avukat tarafından da toparlanamamaktadır.

Ceza davalarında ise avukatın rolü bizce daha da önem kazanır. Sanığın, hürriyeti bağlayıcı ceza alma ihtimali olan durumlarda, kendini avukatla savunması büyük önem arz etmektedir.

Kişiler davalarını bizzat açarak yürütebilirler. Ülkemizde davaların avukat tutmaksızın takibi kolay değildir. Ülkemizde bulunan yargılama sisteminin karmaşıklığı ve usuli işlemlerin çokluğu nedeniyle avukat olmadan yapılan işlemlerde, yukarıda belirtildiği gibi hata yapılması olasılığı çok yüksektir.

İletişim formundan yazdığım veya mail olarak gönderdiğim sorulara e-posta yoluyla cevap alabilir miyim?

Sorularınız için av.metinpolat@hotmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz veya iletişim formunu kullanabilirsiniz. Sözleşmeli müvekkillerimiz dışındaki kişi ve kurumlar tarafından sorulacak sorular ücretlidir. Danışmanlık ücretini sitemizde bulunan güvenli ödeme seçeneği ile ödeyebilirsiniz.

Telefonda danışmanlık alabilir miyim?

Evet, telefonda danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Fakat sözleşmeli müvekkilimiz değilseniz verilecek olan danışmanlık ücretlidir.

Yurtdışında/şehir dışında yaşıyorum. Danışmanlık ücreti, dava masrafı, dava ücretini nasıl ödeyebilirim?

Yurtdışında veya şehir dışında yaşayan müvekkillerimiz danışmanlık ücreti ve diğer ücretleri western union, ria gibi ödeme kanallarıyla ödeyebilecekleri gibi, sitemizde bulunan banka bilgilerine havale veya eft yaparak ya da sitede bulunan güvenli ödeme butonunu tıklayarak kredi kartı ile ödeme yapabilir.

Kredi kartı ile ödemelerde taksit imkanı var mı?

Site içerisinde bulunan ödeme butonundan yapılacak olan ödemelerde taksit imkanı mevcuttur. Ödeme için ilgili sayfaya yönlendirildiğiniz zaman taksitli ödeme seçeneklerinden birisini seçebilirsiniz. Fakat taksitli ödemede ve tek çekim ödemelerde sistem komisyon almaktadır. Bu komisyon sisteme ait ücretlendirmedir. Komisyonun hukuk büromuzla alakası yoktur.

Davalar ne kadar sürer?

Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 2010 yılında bir hukuk davasının karara bağlanması Türkiye genelinde ortalama 209 gün almıştır. Bu süre mahkemelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 2010 yılında bir dava ortalama olarak; Fikri Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde 544 günde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 455 günde, İş Mahkemesinde 446 günde, Aile Mahkemesinde 165 günde, Sulh Hukuk Mahkemesinde 109 günde karara bağlanmıştır.

Dava Açarken Para Yatıracak mıyım?

Dava açarken, davacı olarak belli bir miktar yargılama harcı ile davada yapılacak masrafların oluşturduğu ve her yıl Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan listede gösterilen miktar kadar gider avansını mahkemeye yatırmanız gerekir. Davayı kazanmanız halinde bu giderleri ve harç parasını karşı taraftan geri alabilirsiniz.

Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?

Bir avukat yardımından faydalanmayacak iseniz aşağıdaki soruları kendi kedinize sorunuz; a) Dava açmak için yeterli bilgiye sahip olduğunuza emin misiniz? b) Davanızı takip etmek konusunda kararlı mısınız? Dava açtıktan sonra takip etmeyi ihmal etmeniz, davanızın reddedilmesine veya açılmamış sayılmasına neden olabilir. c) Davanızın olumsuz sonuçlanması halinde ne gibi sonuçlar doğuracağını değerlendirdiniz mi? Bir avukatınız varsa sizi bu konularda tam olarak bilgilendirmesini talep ediniz; a) Davanızın size maliyeti ne olacaktır? (Dava harcı, masraflar ve avukatlık ücreti vs.) b) Davayı kaybetmeniz halinde katlanacağınız ek maliyet ne olacaktır? (Tamamlanacak dava harcı, karşı tarafa ödenecek avukatlık ücreti, mahkeme masrafları vs.) c) Uğradığınız haksızlığın giderilmesi için başvurulabilecek başka hukuki yöntemler var mı?

Dava Açmak Masraflı mıdır?

Evet, dava açmak masraflı olabilir. Ülkemizde yargı masrafları Avrupa ülkelerindeki örneklere göre düşüktür. Yine de davanın türüne ve süresine göre masrafların ciddi boyuta gelmesi söz konusu olabilir. Bu konuda hazırlık yapmanız ve muhtemel masrafları önceden öğrenmeniz gerekir. Dava süreci boyunca masraflar kural olarak dava açan kişiden alınır. Masrafı yatırmadığınız takdirde mahkeme ilgili işlemden vazgeçtiğinizi varsayar, bu durum davanıza zarar verebilir.

Masrafları Geri Alabilir miyim?

Davayı kazandığınız zaman Mahkeme masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Ancak size ödenecek masrafların sadece yargılama masrafları olduğunu unutmayınız. Davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.

Dava Bittiğinde Hakkımı Doğrudan Alabilir miyim?

Kural olarak mahkeme kararlarına dayanarak icra takibi başlatabilmek için kararların kesinleşmiş olması gerekmez. Ancak kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez. İdari yargı mercilerinin kararları kesinleşmese dahi idari makamlarca 30 gün içerisinde yerine getirilmelidir.

Mahkeme Kararı Kesinleşti. Şimdi Ne Olacak?

Mahkemeyi kaybeden taraf kendiliğinden mahkemenin emrettiği kararı yerine getirebilir ve size mahkeme masraflarını da ödeyebilir. Bunu yapmadığı takdirde icra dairesine başvurup kararın icra kanalıyla yerine getirilmesini sağlamanız gerekir.

Karşı Taraf Bulunamazsa Ne Olur?

Savunma hakkı anayasal bir haktır. Mahkeme hiç kimse hakkında kendiliğinden karar vermez. Bir davetiye göndererek hakkında dava açıldığını bildirir, dava hakkında diyeceklerini sorar, kararını verirken onun savunmasını da göz önünde bulundurur. Ancak kişilerin ortadan kaybolarak, davalardan kurtulmaları da başkalarının hakkını ihlal edecektir. Bu nedenle, bu hakkın kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla resmi kayıtlarda bulunan adrese tebligat ve ilan yoluyla tebligat imkânı da tanınmıştır.

Call Now Button
error: Content is protected !!
WhatsApp chat