Ücreti artırılmayan işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?

Ücreti artırılmayan işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?

Ücrete zam yapılmaması veya beklenenden düşük zam yapılması durumunda işçinin haklı nedenle fesih ve kıdem tazminatına hak kazanması mümkün müdür sorusu ile ilgili İş Kanununda yazılı bir hüküm bulunmamaktadır.
Ancak Yargı kararlarında, ücret artışı yapılmaması işçi bakımından tek başına haklı bir fesih nedeni olarak görülmemektedir.
Buna karşılık iş sözleşmesinde ya da toplu sözleşmede ya da işyeri iç yönetmeliğinde konuya ilişkin bir düzenlemenin yer alması ve buna karşın işverenin artış taahhüdüne uymaması kabul edilebilir bir fesih nedeni olarak görülecektir.
Bununla birlikte, işyerinde ortada hiçbir objektif ve haklı bir neden olmaksızın ücret artışında eşit davranmayan işverenin bu davranışı, işçi açısından haklı bir fesih nedeni oluşturabilmektedir.
Yargıtay bir kararında “Kural olarak işveren aynı işyeri ve işletmede çalışan işçilere objektif ve haklı olmayan sebeplere dayanarak farklı işlemde bulunamaz. Bu husus, işverenin eşit davranma borcunun bir gereğidir. Somut olayda davacı işçiye diğer çalışanlara nazaran çok az zam verildiği sabit olmakla birlikte davalı işverence bu uygulama hakkında objektif ve haklı bir neden ileri sürülmüş değildir.” demektedir. Söz konusu yüksek mahkeme kararında işçinin iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak sona erdirdiği kabul edilmiş ve kıdem tazminatının ödetilmesi yönünde karar verilmiştir.
Ancak işverenin, örneğin işçinin performansının düşüklüğüne dayalı gerekçeler göstermesi ve bu hususu somut argümanlarla kanıtlayabilmesi ya da işverenin ekonomik gerekçelere dayalı olarak diğer işçilere de benzer ölçülerde artış yapabildiğini ifade etmesi yani ortada bir ayrımcılığın olmadığını kanıtlaması halinde sonuç değişebilecektir.
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Call Now Button
error: Content is protected !!
WhatsApp chat