Mal Ayrılığı Rejimi Nedir? Nasıl Kurulur?
Mal Ayrılığı Rejimi
Eşler seçimlik rejim olarak mal ayrılığı rejimini seçebilirler. Ülkemizde geniş bir uygulama alanı bulan ve uzun yıllardan beri toplum tarafından yakından bilinen yürürlükteki kanunda mevcut mal ayrılığı rejiminin tercih edilmesi mümkündür.
Mal ayrılığı rejiminde eşler kendi malvarlıklarını yönetme, onlardan yararlanma ve o malvarlıkları hakkında dilediği gibi tasarrufta bulauma hakkına sahiptir. Ancak, söz konusu yönetim ve yararlanma hakkı maddede belirtildiği üzere “yasal sınırlar” içerisinde mevcuttur. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz, (T.M.K.194. madde) eşlerden birisinin istemi üzerine ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirlenmesi halinde (m. 196) tasarruf yetkisi yasa ile sınırlanabilmektedir.
Mal ayrılığı rejiminde malın eşlerden hangisine ait olduğu hakkında kanıl yükü, borçlardan sorumluluk ve paylı mülkün özgülenmesi konularında paylaştırmalı mal ayrılığı rejimine ilişkin hükümler uygulanacaktır, (m.245)
Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi
Yönetme, yararlanma, tasarruf kanıt yükü ve borçlardan sorumluluk
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri yasal sınırlar içinde kendisine ait malı serbestçe yönetme, yararlanma ve tasarruf hakkına sahiptir. (Mad. 244)
Malın eşlerden hangisine ait olduğu hakkında uyuşmazlık çıkması halinde herkes kendi iddiasını kanıtlamakla yükümlüdür. Kime ait olduğu kanıtlanamayan mal eşlerin paylı mülkiyetinde sayılır. (Mad. 244) Örneğin tapuda kayıtlı olmayan bir taşınmaz malın eşlerden kime ait olduğu kanıtlanamadığı taktirde her iki eşin paylı malı olduğunun kabulü gerekecektir. (Mad. 245)
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerde eşler kendi borçlarından bütün malvarlıkları ile sorumludur. (Mad. 246) Evlilik birliğini temsilen (Mad. 189) yapılan borçlardan eşler zincirleme sorumlu oldukları halde; Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde her eş kendi borcundan dolayı bütün malvarlıkları ile sorumludur.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi
Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer. Evlilik ya evlenmenin iptali ya boşanma ya da ölümle sona erer.
Evliliğin iptaline veya boşanmaya veya mahkemece olağanüstü mal rejimi olan mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer. (Mad. 247)
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin mahkemenin kararının kesinleşmesinden itibaren değil, dava tarihinden itibaren sona ermesi ve tasfiye edilmesi esası benimsenmiştir. Mal rejiminin tasfiyesinde, malların tasfiye anındaki değerleri göz önüne alındığından bu düzenlemeyle eşlerden birinin davayı olabildiğince uzatarak diğer eşin kazanılmış mallarındaki artışa ve bu artış dolayısıyla kendi payını artırmasına engel olunmuştur
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde malların geri alınması ve paylı malın verilmesi
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin sona ermesi halinde her eş, diğer eşte bulunan mallarını geri alır.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi sona erdiğinde, üstün yararı olduğunu kanıtlayan eş, diğer eşe onun payının ödeme günündeki karşılığını vermek suretiyle paylı mülkiyetteki malın kendisine verilmesini isteyebilir. (Mad 248) Burada üstün yarar sahibi olduğunu kanıtlayan eş yararına bir tür yasal alım (iştira) hakkı tanınmakta, ayrıca ekonomik değerlerin bölünmeden korunması da sağlanmaktadır.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde katkıdan doğan hak
Eşlerden birine ait olup da paylaşım dışı kalan malvarlığının edinilmesine, iyileştirilmesine ya da korunmasına karşılıksız veya uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunan eş paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin sona ermesi halinde uygun bir bedel ödenmesini isteyebilir. Maddede isteyebilir dendiğine göre katkıdan doğan hak isteğe bağlı bir haktır. İstek olmadan dikkate alınmaması kanaatindeyiz. (Mad 248)
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde aileye özgülenen mallar
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin kurulmasından sonra edinilmiş, ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenmiş veya ailenin geleceğini güvence altına almaya yönelik yatırımlardan olmak veya bunların yerine geçen (ikame) değerlerden olan malvarlıkları paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin sona ermesi halinde eşler arasında eşit olarak paylaşılır. Paylaşıma konu işletme varsa bu işletmenin ekonomik geleceğinin gözetilmesi esası benimsenmiştir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin sona ermesi halinde
a- Manevî tazminat alacakları,
b- Miras yoluyla edinilen mallar
c- Karşılıksız kazandırmada bulunanın açık iradesinden aksi anlaşılmadıkça, sağlar arası veya ölüme bağlı tasarruflarla edinilen mallar paylaşıma tabi değildir, (m.250)
Maddenin gerekçesine göre de Eşlerin rejim olarak paylaştırmalı mal rejimine tâbi oldukları dönem içinde kazanmış oldukları ve ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgüledikleri mallar ile bu amaçla yaptıkları yatırımlar ya da bunların yerine geçen ikame değerler üzerinde bu rejimin son bulması hâlinde eşit pay sahibi olması esası kabul edilmiştir. Ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenmiş olma bu fıkranın uygulanmasının ana koşuludur. Eşlerin bu nitelikte olmayan malları paylaştırmaya tâbi değildir. Ortak kullanım ve yararlanmaya özgülenen mallarda, eşlerin parasal katkıları olmasa bile emek katkılarının olduğu düşüncesinden hareketle bu fıkra kabul edilmiştir. Bu anlamda olmak üzere eşlerin, ailenin oturmasına, yaz tatillerini geçirmesine, ulaşım ihtiyaçlarına özgüledikleri mülkler ya da araçlar, yine bu nitelikteki ev eşyası buraya girer. Örneğin eşlerden birine ait olan işyeri ve işletme (fabrika, tarımsal işletme, ticari işletme, şirket gibi) ailenin ortak kullanımına özgülenmiş sayılamayacağından, burada eşit paylaşım söz konusu olmayacaktır. Ancak bu fabrikadan elde edilip de ailenin ortak kullanımına özgülenen kazanç veya bununla elde edilip yine ailenin ortak kullanımına özgülenen mallar paylaşmaya konu olacaktır. Kuşkusuz bu işletme ve işyerinin kurulmasında diğer eşin katkısı varsa 249 uncu madde uyarınca mal rejiminin sona ermesi hâlinde, katkısı oranında hakkaniyete uygun bir bedel ödenecektir.
Eşlerin ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına fiilen özgülememelerine rağmen, bu amaçla yaptıkları yatırımlarda da paylaştırma konusu kabul edilmiştir. Bu anlamda olmak üzere eşlerden birinin, kirada oturdukları bir sırada ailenin konut ya da tatil ihtiyacı için kooperatif üyeliği, kooperatif yoluyla edindiği arsası, konut ya da yazlık yapmak üzere aldığı arsalar buraya girmektedir..
Mal rejimi devam ederken, eşlerin bu nitelikteki malları elden çıkarmaları hâlinde, bunun yerine aldığı bedel ya malın ikame değeri paylaştırmaya tâbi tutulacaktır.
Maddenin ikinci fıkrasında paylaştırma dışında kalan mallar belirlenmiştir. Buna göre eşlerin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenen bir mal manevî tazminat alacağı, miras yolu ve bağış gibi karşılıksız bir kazandırma yoluyla, elde edilmişse bunlar paylaştırmaya tâbi tutulmayacaktır.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde paylaşmaya aykırı davranışlar
4721 sayılı T.M.K’un 251. maddesine göre eşlerden biri paylaşmalı mal rejiminin seçilmesinden sonra elde edilmiş bir malvarlığını paylaşmadan önce diğer eşin payını azaltmak kastı ile karşılıksız olarak elden çıkarttığı taktirde yargıç tarafından diğer eşin alacağı denkleştirme bedeli hakkaniyet ölçüsünde belirleyecektir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin sora ennesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan olağan hediyeler dışında yapılan karşılıksız kazandırmaların bu eşin payını azaltmak kastıyla yapıldığı varsayılır.
Dava kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırmadan yararlanan üçüncü kişilere karşı da ayni hak ileri sürülebilir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde paylaştırma isteminin reddi
T.M.K’un 251. maddesine göre zina (T.M.K’un 161). veya hayata kast (T.M.K’un 162). nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin payının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde paylaştırma yöntemi
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde asıl olan paylaştırmanın ayın olarak yapılmasıdır. Paylaştırmanın ayın olarak yapılmasına olanak yoksa bedel eklemek suretiyle paylar denkleştirilir. Eşlerden birinin diğerine ödeyeceği bedel, malların tasfiye anındaki sürüm (raiç) değerlerine göre hesaplanır. Bu hesaplamada paylaşım konusu malların edinilmesinden doğan borçlar indirilir.
Denkleştirme bedelinin derhâl Ödenmesi kendisi için ciddî güçlükler doğuracaksa, borçlu eş ödemelerin uygun bir süre ertelenmesini isteyebilir.
Aksine anlaşma yoksa, tasfiyenin sona ermesinden başlayarak denkleştirme bedeline faiz yürütülür; durum ve koşullar gerektiriyorsa ayrıca borçludan güvence istenebilir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde aile konutu ve ev eşyası
Evlilik iptal veya boşanma kararıyla sona erdiği taktirde
a-Ailenin ortak kullanımına özgülenmiş olan
b-Eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta hangi eşin kalması gerektiği hususunda eşler aralarında anlaşabilirler.
Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.
Eşler aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamazlarsa, hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına hakkaniyet ölçüsünde evliliğin iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verir. Hakim kararda ortak konutta kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi verilmesine de karar verir.
Hâkim aksini kararlaştırmamışsa hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir.
Eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. Bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verilir.
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerden birinin ölmesi halinde sağ kalan eş; paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklenmek suretiyle kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
Sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, haklı bir sebebin olması durumunda mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.
Sağ kalan eş, miras bırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hükümleri saklıdır.