Kira Sözleşmesinin Bitmesi ve Taahhüt Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Kira Sözleşmesinin Bitmesi ve Taahhüt Nedeniyle Tahliye Davası’nın nasıl açılacağı ile ilgili bu makalemizde detaylı bir şekilde anlatımda bulunulacaktır.
A- BORÇLAR KANUNUNA TABİ TAŞINMAZLARIN TAHLİYESİ
Kira Sözleşmesinin Bitmesi ve Taahhüt Nedeniyle Tahliye Davası, İİK.nun 272. maddesi “mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir” hükmünü taşımaktadır. Madde hükmünden de açıkça anlaşıldığı üzere kira süresinin bitmesi nedeniyle ilamsız tahliyenin sağlanabilmesi için yazılı kira sözleşmesinin bulunması şarttır. Ancak bu kural Borçlar Kanununa tabi yerler için geçerlidir. 6570 sayılı Yasaya tabi taşınmazlar için ancak tahliye taahhüdüne dayanılarak takip yapılabilir.
1- Takip Talebinde Bulunma
Kiralayan yazılı kira sözleşmesinin süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde icra dairesine başvurarak ilamsız tahliyeye talebinde bulunur. Bu başvuruda mutlaka tahliye talebinin bulunması gerekir. Aksi halde icra dairesi tahliye emri düzenleyemez.
2- Tahliye Emri
Kiralayan tarafından yapılan tahliye istekli takip talebi üzerine icra dairesi kiracıya İIKnun 272/11 ve III. maddeleri hükmüne göre tahliye emri düzenler.
Tahliye emrinde “kiralayan ve kiracının ve varsa mümessillerinin isim, şöhret ve yerleşim yerleri ve mukavele tarihi ve kiranın yenilenmediğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içerisinde daireye müracaata beyan etmez ve itirazda bulunmaz veya kendiliğinden tahliye etmez ise zorla çıkarılacağı yazılır”
3- Tahliye Emrine İtiraz Edilmemesi Halinde
Tahliye emrini alan kiracı tebliğ tarihinden itibaren yedi (7) gün içerisinde itiraz etmez ise ilamsız tahliye talebi kesinleşmiş olur.
Takibin kesinleşmesi üzerine kiracı tahliye erminini kendisine tebliğ tarihinden itibaren onbeş (15) gün içerisinde kiralananı boşaltmak zorundadır. Kiracı onbeş gün içerisinde tahliye etmezse kiralayanın talebi üzerine icra dairesince kiracı taşınmazdan zorla çıkartılarak kiralayana teslim edilir. Nitekim İİK.nun 273. maddesi buna amirdir. Artık icra mahkemesinden tahliye kararı almaya gerek yoktur.
Burada akla şu soru gelebilir. İİK.273. maddesi hükmüne rağmen icra dairesi kiracıyı zorla çıkartıp kiralananı kiralayana teslim etmezse veya kiralayanın bu yoldaki talebini reddederse durum ne olacaktır. Bu takdirde icra dairesinin bu işlemine karşı İİK.nun 16. maddesi hükmü gereğince süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurularak tahliye sağlanır.
4- Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi Halinde
Kiracı tahliye emrinin tebliğ tarihinden itibaren yedi (7) gün içerisinde sözleşmedeki imzanın kendisine ait olmadığını veya kira sözleşmesinin yenilendiğini ileri sürerek itiraz edebilir.
Kiracının yasal süresinde yapmış olduğu itiraz üzerine takip durur. Bu durumda kiralayanın icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılması ve tahliye isteminde bulunması gerekir.
İİK.nun 275. maddesi “İtiraz vukuunda kiralayan icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir.
Tahliye talebi noterlikçe re’sen tanzim veya tarih ve imzası tasdik edilmiş yahut ikrar olunmuş bir mukavele dayanmakta olup da kiracı kiranın yenilendiğini veya uzatıldığına dair aynı kuvvette ve mahiyette bir vesika gösteremezse itiraz kaldırılır.
Aksi taktirde itirazen kaldırılması talebi reddolunur.”
Kiralayan adi yazılı sözleşmeye dayanmış olupda kiracı itirazında imza itirazında bulunmuşsa icra mahkemesince imza incelemesi yapamayacağından itirazen kaldırılması isteminin reddine karar verilir.
İtirazın kaldırılması ve tahliye istemiyle icra mahkemesine yapılacak başvuruda Yasada bir süre öngörülmemiştir. Yani itirazın kaldırılması ve tahliye istemi belli bir süreye bağlı değildir. Ancak itirazın üzerinden çok uzunca bir zaman geçtikten sonra kiralayana icra mahkemesinden itirazen kaldırılması ve tahliye istemesi TMK.2. maddesi hükmüyle bağdaşmaz’.
B- 6570 SAYILI YASAYA TABİ TAŞINMAZLARIN TAHLİYESİ
6570 sayılı Yasaya tabi bir taşınmazın akdin bitimi nedeniyle ilamsız tahliye takibi yapılamaz. Zira 6570 sayılı Yasanın 11. maddesi hükmü uyarınca kira bitimine en az 15 gün kala boşaltacağını kiralayana bildirmezse kira sözleşmesi bir yıl daha uzamış sayılır. Bu nedenledir ki kiralayan akdin sonucunda kira sözleşmesini takibe koyarak ilamsız icra yoluyla tahliyeyi sağlayamaz.
1- Takip Talebi ve Tahliye Emri
Ancak kiracı yazılı tahliye taahhüdünde bulunmuş olabilir. İşte bu takdirde kiralayan tahliye taahhüdüne dayanarak İİK.nun 272. maddesi hükmü gereğince ilamsız tahliye takibi yapabilir.
Tahliye taahhüdünün yazılı olması ve hangi tarihte tahliye edileceğinin açıkça yazılması gerekir.
Kira sözleşmesi ilk kurulduğunda verilen tahliye taahhüdü geçersizdir. Ancak kiracı daha sonraki tarihte kiralananda oturmakta iken verdiği taahhüt geçerli olduğu gibi, sonraki dönemlerde yenilenen sözleşmeyle verilen taahhütde geçerlidir.
Kiralayan tarafından taahhüde dayanarak yapacağı takibin taahhüt tarihinden itibaren bir ay içinde yapdması gerekir.
Tahliye talebi üzerine icra dairesince İÎK.nun 272. maddesinde yazılı olduğu şekilde tahliye emri düzenlenerek kiracıya gönderilir.
a) Tahliye Emrine İtiraz Edilmemesi Hali
Tahliye emrini alan kiracı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içerisinde itiraz etmezse tahliye takibi kesinleşir. Bu durumda kiracı kiralananı tahliye emrinin tebliğinden itibaren onbeş gün içerisinde boşaltmazsa icra dairesi tarafından zorla çıkarılır.
b) Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi Hali
Tahliye emrinin tebliği üzerine kiracı yedi gün içerisinde takibe itiraz edilebilir. Kiracı itirazında;
Takip dayanağı adi yazılı tahliye taahhüdündeki imza ve tarihe karşı çıkabilir.
Tahliye taahhüdünün ilk kira sözleşmesi kurulurken verildiğini ileri sürebilir.
Tahliye taahhüdü verildikten sonra kira sözleşmesinin yenilendiğini veya uzatıldığını ileri sürebilir.
Kiracının itirazı üzerine takip durur. Takibin devam edebilmesi için kiralayanın icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını talep etmesi gerekir.
2- İtirazın Kaldırılması Talebinin İncelenmesi
a) Takibin Adi Yazılı Taahhüde Dayanılarak Yapılması
1- İmza ve Tarih İnkar Edilmesi Hali
Kiralayan adi yazılı tahliye taahhüdüne dayanarak takip yapmış olupta kiracı tahliye emrine yasal süresinde taahhütteki imzayı ve tarihi açıkça inkar ederse kiralayan icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyemez. Zira icra mahkemesinin imza ve tarih üzerinde inceleme yapma yetkisi bulunmamaktadır,
2- İmza ve Tarihin İnkar Edilmemesi Hali
Kiracı tahliye emri üzerine yaptığı itirazında taahhütteki imza ve tarihi acıken inkar etmez ise bu takdirde kiralayan icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir. Bu durumda icra mahkemesindeki yargılamada kiracı artık imza ve tarihi inkar edemez. Zira kiracı itirazında ileri sürdüğü sebeplerde bağlıdır. Nitekim IİK.nun 63. maddesi gereğince kiracı itirazlarını sonradan değiştiremez ve genişletemez.
b- Takibin Noterlikçe Düzenlenmiş veya Onaylanmış Taahhüde Dayanılarak Yapılması
Kiralayan takibi noterlikte düzenlenmiş veya onaylanmış taahhüde dayanarak yapmış olması halinde artık kiracı imza ve tarihi ilişkin itirazda bulunamaz. Bu taktirde icra mahkemesi itirazın kaldırılmasına karar verir.
c- Kiracının İtirazını Kanıtlaması
Kiralayan takibi imzası ikrar edilmiş veya noterlikçe düzenlenmiş veya onaylanmış tahliye taahhüdüne dayanarak yapmış ise kiracı itirazını aynı kuvvet ve mahiyette bir belge ile kanıtlamak zorundadır.
Kiracı tahliye taahhüdü verildikten sonra kira sözleşmesinin yenilendiğini veya uzatıldığını kiralayanın dayandığı taahhüd ile eşdeğer bir belge ile kanıtlayabilir.
Hemen belirtelim ki kiracı kiralayanın ilamsız tahliye takibi yapmadan önce herhangi bir ihtirazı kayıt ileri sürmeksizin taahhütteki tahliye tarihinden sonraki kirayı aldığını ileri sürüp bunu bir belge ile kanıtlayabilir. Böylece taahhüt geçersiz hale gelmiş olur ki artık itirazın kaldırılması isteminin reddi gerekir.