Kira Alacağı Davaları Nasıl Açılır?
Kiracı kira sözleşmesi uyarınca kiralanandan yararlanmanın karşılığı olarak kiralayana bir bedel ödemesi gerekir. İşte buna kira bedeli denir.
Sözleşme gereğince kiracı tarafından ödenmesi gereken kira bedeli para olabileceği gibi bir iş görme veya bir şeyi imal etme yahut hasılat kirasında olduğu gibi elde edilecek ürünün bir bölümünün verilmesi şeklinde de olabilir. Genel olarak kira bedeli para olarak belirlenir. Bundan ayrı kira bedeli altın veya yabancı para (döviz) olarakta kararlaştırılabilir.
Kira bedelinin sözleşmede kararlaştırılamamış olması sözleşmeyi geçersiz kılmaz. Bu durumda kira bedelinin ne miktar olması gerektiği hususu bilirkişi yardımıyla belirlenme yoluna gidilmesi gerekir.
Kiracı kira ilişkisi devam ettiği sürece kira bedelini ödemek zorundadır. Hakkında tahliye davası açılmış olsa bile henüz akdi ilişki bozulmamış olduğundan tahliyeye ilişkin karar kesinleşinceye kadar kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Zira akdi ilişki ancak tahliyeye dair kararın kesinleşmesiyle bozulur.
Kiracıların birden fazla olması halinde sözleşmede özel bir düzenleme yoksa örneğin kiracıların kira parasından müteselsilen sorumlu alacakları kararlaştırılmamış ise kira bedelinden eşit oranda sorumlu olurlar.
ÖDEME SÜRESİ
Kira bedelinin ne zaman ödeneceğini taraflar sözleşmede kararlaştırırlar. Bu belirleme aydan aya olabileceği gibi üçer aylık ve altışar aylık dönemlerde yahut yıllıkta olabilir. Sözleşmede kira bedelinin aydan aya peşin olarak ödeneceğinin kararlaştırılmış olması halinde bu takdirde o ayın en geç üçü akşamına kadar ödeneceği kabul edilmiş sayılır. Kira parasının yıllık peşin ödeneceğinin kararlaştırılmış olması halinde de sözleşmenin başladığı tarihinden itibaren ilk üçüncü günü akşamına kadar ödeneceği anlamına gelir.
Sözleşmede kararlaştırılan ödeme gününde ödenmesi gereken kira bedeli uzun süre farklı bir günde muntazam bir şekilde ödenmiş ve bu ödeme şekli kiralayan tarafından kabul edilmiş ise bu takdirde ödeme zamanı konusunda teamül oluşmuş sayılır.
Sözleşmede ödeme zamanı kararlaştırılmamış ise bu takdirde ödeme süresinin BK.nun 257. maddesi hükmüne göre belirlenmesi gerekir. BK.nun 257. maddesi hükmüne göre “kiracı kirayı akid ile yahut mahalli âdet ile muayyen olan zamanda tediyeye mecburdur. Böyle muayyen bir zaman bulunmadığı takdirde kira altı aylık yahut senelik ise her altı ayın mürurunda ve daha az bir müddet ise beher ayın mürurundan sonra ve nihayet kira müddetinin hitamında verilmek lazımdır”
Sözleşmede peşin ödeme kaydı yoksa kira parası aylık ise ayın sonunda, yıllık ise yıl sonunda ödeneceği kabul edilmiş sayılır.
Kira sözleşmesinde taraflar bir aylık kira parasının süresinde ödenmemesi halinde sonraki ayların kirasının muacceliyet kazanacağını kararlaştırabilirler. Bu şekilde bir kararlaştırma geçerli olup sözleşme boyunca tarafları bağlar.
KİRA ALACAĞI DAVALARI DAVA HAKKI
Kira alacağı sözleşmeden kaynaklanan bir alacak olup kiracı kiralayana karşı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Zira sözleşmenin tarafı kiralayan ve kiracıdır. Bu nedenle kural olarak kira alacağını talep etme hakkı kiralayana aittir. Ancak kiralayan dışında taşınmazın malikide kira alacağını talep edebilir.
a) Kiralayanın Dava Hakkı
Kira sözleşmesinin tarafı olması nedeniyle kural olarak dava açma hakkı kiralayana aittir. Zira kiracı sözleşme gereğince bu edimini kiralayana karşı yerine getirmekle yükümlüdür.
Kira sözleşmesinde birden fazla kiralayan varsa kira borcu bölü-nebilen borçlardan olduğundan payları belli olan kiralayanlardan her biri yalnız başına kendi payına düşen kira bedeli için alacak davası açabilir. Birden fazla kiralayanlar kendi payları yönünden kiracıya karşı birlikte de dava açabilirler. Bu taktirde kiralayanlar arasındaki ilişki ihtiyari dava arkadaşlığıdır. Kiralayanların payları belli değilse kira bedelinin eşit şekilde paylaştırılması gerekir.
Kiralayan taşınmazı satıp mülkiyetini devretmesi halinde kiralananla ilişiği kesilmiş olacağından dava hakkı yeni malike geçer. Ancak geçmiş döneme ait kira alacağı temlik edilmişse yeni malik bu döneme ait kira alacağını da talep edebilir.
Kiralayan tarafından açılan davanın devamı sırasında kiralanan temlik edilmiş olursa yeni malikin davayı devam ettirebilmesi için dava hakkının ve alacağın yeni malike devir ve temlik edilmiş olması gerekir.
b) Paylı ve Elbirliği Mülkiyetinde Dava Hakkı
Kiralanan paylı mülkiyet hükümlerine tabi ise kural olarak davanın pay ve paydaş çoğunluğu elbirliği mülkiyetinde ise tüm ortaklar tarafından açılması gerekir.
Ancak az önce açıklandığı üzere kira borcu bölünebilen borçlardan olduğundan paylı mülkiyette birden fazla kiralayan olması halinde kiralayanlardan her biri kendi payı bakımından yalnız başına dava açabilir.
Elbirliği mülkiyetinde ise kiralayanlar birden fazla ise aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan ve ortaklardan birinin tek başına ortaklıkta tasarruf etme yetkisi bulunmadığından davanın birlikte açılması zorunludur. Ancak dava kiralayanlardan biri tarafından açılmış ise dava hemen reddedilmeyip diğer ortakların muvafakatlerinin alınması yoluna gidilmesi veya terekeye temsilci atanması sağlanarak davaya devam olunması gerekir.
KİRA ALACAĞI DAVALARI HUSUMET
Kiracı sözleşmenin tarafı olarak kira bedelini ödemek zorunda olduğundan açılacak davanın da kiracıya yöneltilmesi gerekir.
Kiracı davadan önce ölmüş olursa genel kural gereği dava bütün mirasçılara karşı açılır. Ancak bu zorunlu bir hal değildir. Terekeyle ilgili para alacağı davalarında dava bir mirasçıya karşı da açılabilir. Zira mirasçılar miras bırakanın borçlarından müteselsilen sorumludurlar. Bu nedenle alacaklı mirasçılardan biri veya birkaçına yahut tümüne karşı dava açabilir.
Ancak kiracı dava sırasında ölmüş olursa bütün mirasçıların davaya katılımı sağlanarak davaya devam olunması gerekir. Zira bu halde mirasçılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı söz konusudur.
Dava açılırken temsilcide yanılma olmuş ise davanın reddi yoluna gidilmez. Dava dilekçesi gerçek hasma tebliğ edilerek davaya devam olunur.
KİRA ALACAĞI DAVALARI GÖREVLİ MAHKEME
Tahliye davasıyla birlikte açılacak alacak davasında alacağın miktarı ne olursa olsun HUMK.nun 8/II-1 maddesi hükmü uyarınca sulh mahkemesi görevlidir. Tahliye istemiyle birlikte alacakta talep edilmiş olup da yargılama sırasında tahliye davası konusuz kalmış olsa bile alacağın miktarı sulh mahkemesinin görev sınırını aştığından bahisle görevsizlik kararı verilmez. Sulh mahkemesince davaya bakılıp sonuçlandırılır.
Tahliye davasından bağımsız olarak açılacak kira alacağı davasında görevli mahkeme genel kurala göre belirlenir. 3219 sayılı Yasayla değişik HUMK.nun 8/1. maddesine göre 1.1.2006 tarihinden itibaren sulh mahkemesinin görev sınırı 5.490 YTL (5.490.000.000 TL)’ye çıkartılmıştır. Bu miktara kadar olan alacak davaları sulh mahkemesinde bu miktarın üstünde olanlar ise asliye mahkemesinde görülür.
Kiralayan sözlü akde dayanmış olupda kiracı akdi ilişkiyi inkâr ederse kiralayan HUMK.nun 288. maddesi hükmü çerçevesinde akdi ilişkinin varlığını kanıtlamak zorundadır. HUMK.nun 288. maddesinin 3219 ve 5236 sayıl Yasalarla yapılan değişikliğe göre tanıkla ispat sınırı 1.1.2006 tarihinden itibaren 430 YTL (430.000.000 TL.)’ye çıkartılmıştır. Yıllık kira parasının bu miktarın üstünde olması halinde tanık dinlene-mez. Ancak HUMK.nun 289. maddesine göre kiracı tanık dinlenmesine açıkça muvafakat ederse tanık dinlenebilir. Yakın akrabalar arasındaki akdi ilişki HUMK.nun 290. maddesi hükmü uyarınca tanıkla ispatlanabilir.
Kiracının Sorumluluğu ve Ödeme Savunması
Kira ilişkisi devam ettiği sürece kiracı kira bedelinden sorumludur. Kiralanın tahliyesi için dava açılmış olsa bile tahliye kararı kesinleşinceye kadar kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür.
Kiracı sözleşme sona ermeden boşaltırsa kiralananın boş kalmasına sebebiyet verildiğinden mahrum kalman kira bedelini ödemek zorundadır.
Kiralayanca kira tespit davası açılmış olupda yeni dönem kira parası kesinleşen kararla belirlenmiş ise kiracı bu kira farkını ve ayrıca ihtara gerek kalmaksızın kira tespit kararının kesinleştiği tarihten itibaren yürütülecek faizi ödemekle yükümlüdür.
Ancak kiracı kira bedeli yönünden fazla yaptığı Ödemeleri varsa bunların mahsup edebilir ve mahkemede takas talebinde bulunabilir.
Ayrıca kiracı kiralanan için yaptığı zaruri giderleri kira parasından mahsup edebileceği gibi kiralayan Kat Mülkiyeti Yasasına göre yöneticiye ödediği genel giderleride kira bedelinden mahsup edebilir.
Ancak kiracı kiralanana faydalı giderler yaptığını ileri sürerek bunu kira bedelinden mahsup edemez ve takas talebinde bulunamaz. Kiracı bu giderleri koşulları varsa sebepsiz zenginleşme kuralına göre tahliye gerçekleştikten sonra ayrı bir dava konusu yapabilir.
Sözleşmede kapıcı, elektrik, su ve aydınlatma giderlerinin kiracıya ait olduğu kararlaştırılabilir. Buna rağmen bu giderleri kiracı ödemez ise kiralayan kendisi ödemesi koşuluyla kiracıdan talep edebilir.
Kiracı kendisinden talep edilen kira bedelini ödediğini savunabilir. Bu takdirde ödemeyi davalının kanıtlaması gerekir. Davalı istenilen kira paralarının ödendiğini PTT havale makbuzu veya banka makbuzuyla kanıtlayabilir. Ayrıca mahkemeden tevdii mahalli tayin ettirmek suretiyle ödeme yapmış ise böylece kiracı kira borcundan kurtulmuş olur.
Kiracı kira borcuna karşılık çek verdiğini ileri sürebilir. Gerçekten çek verildiği anlaşılır ve taraflar arasında başka bir ilişki bulunmadığı sonucuna varılırsa çek bir ödeme vasıtası olduğundan borcun çekle ödendiğinin kabulü gerekir.
Ayrıca kiracı kiralayandan ihtirazi kayıt ileri sürülmeksizin ödediği aylar için makbuz almış ise BK.nun 88. maddesi hükmü gereği önceki ayların kirasının Ödendiğini kabul edilir.
Birden fazla kiracı varsa sözleşmede de müteselsilen borçlu olacakların kaydı yoksa kira parasından eşit olarak sorumlu olmaları gerekir.
Kefilin Sorumluluğu
Alacağı teminat altına almak amacıyla kira sözleşmesinde kefalet alındığına uygulamada sıkça rastlanılmaktadır.
BK.da kefalet adi kefalet ve müteselsil kefalet olmak üzere iki türlü düzenlenmiştir.
BK.nun 486. maddesi hükmüne göre “Adi kefaletten kefilin borç ile mutalep olması ancak kefalet akünden sonra borçlunun iflas etmesi veya hakkında takibat icra oturtup da alacaklısının hatası olmaksızın semeresiz kalması yahut borçlu aleyhinde Türkiye’de takibat icrasının imkânsız hale gelmesi ile meşruttur.
Alacaklının alacağı kefaletten evvel yahut aynı zamanda rehinle temin olunmuş olduğu takdirde adi kefalette kefil borcu evvel emirde merhund,an istifa olunmasını talep edebilir. Fakat borçlu müflis ise yahut borçlunun iflası ilan olunmadıkça rehnin nakte tahvili kabil olmazsa bu hüküm cereyan etmez”
Müteselsil kefaleti düzenleyen BK. 487. maddesi ise “kefil, borçlu ile beraber müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu sıfatı ile veya bu gibi diğer bir sıfatla borcun ifasını deruhte etmiş ise alacaklı asıl borçluya müracaat ve rehinleri nakte tahvil ettirmeden evvel kefil aleyhinde takibat icra edebilir.
Bu babtn hükümleri bu nev’i kefalette de tatbik olunur” hükmünü taşımaktadır.
BK.nun 492. maddesine göre ise “asıl borç herhangi bir sebeple sakıt olunca kefil beri olur” hükmünü içermektedir. Bununla beraber BK.nun 493. maddesi “Bir kimse mahdut bir zaman için kefil olupta bu zamanın inkızasını takip eden bir ay zarfında alacaklı bu bapta icraya veya mahkemeye müracaatla hakkını takip etmezse yahut takibatına uzun müddet fasıla verirse kefil kefaletten beri olur.”
Madde hükümlerinden de açıkça anlaşıldığı üzere adi kefil ile müteselsil kefil arasındaki en önemli ayırım kendilerine müracaat bakımındandır. Adi kefalette alacağın kefilden istenebilmesi için borçlunun iflas etmiş olması veya hakkında yapılan icra takibinin alacaklının hatası olmaksızın semeresiz kalması yahut borçlu aleyhinde Türkiye’de takibat icrasının imkansız hale gelmesi”dir. Oysa müteselsil kefalette alacaklı borçluya başvurmaksızın kefil hakkında doğrudan doğruya takibata geçebilir.
Hemen belirtelim ki gerek adi kefalette gerekse müteselsil kefalette kefaletin geçerli olabilmesi için sözleşmede kefilin sorumlu olacağı miktarın açıkça gösterilmesi zorunludur,
Yazılı şekilde düzenlenmiş süresi ve ödenecek kira miktarı açıkça gösterilmiş bir kira sözleşmesini kiracının kefili sıfatıyla imzalayan kişi sözleşmede gösterilen kira süresi boyunca, kiracının ödemekle yükümlü bulunduğu kira parasından kefil sıfatıyla kiralayana karşı sorumludur.
Kira süresinin 6570 sayılı Yasanın 11. maddesi gereğince uzadığı hallerde uzayan kira süresi bakımından kefilin sorumluluğunun devam edebilmesi için öncelikle bu hususun (kefilin sorumluluğunun uzayan dönem için de devam edeceğinin) sözleşmede açıkça kararlaştırılmış olması gerekir. Bunun yanında kefilin uzayan dönemdeki sorumluluğu azami hangi süreyle ve hangi miktarla sınırlı olacağının da açıkça gösterilmiş olması şarttır. Aksi halde kefilin kefaleti kira süresince ve sözleşmede yazılı miktarla sınırlı olur.