İşe iade davasının koşulları nelerdir?

İşe iade davasının koşulları nelerdir?

1. İş Sözleşmesinin İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na Tabi Olması
İş güvencesi hükümleri ile işe iade davası İş Kanununda düzenlendiğinden, bu kanunun kapsamındaki işçilere uygulanır.
2. İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Feshedilmesi
İşe iade davası açabilmesi için, iş sözleşmesinin, işveren tarafından feshedilmesi gerekir.
3. İşçinin Altı Ay Kıdeminin Bulunması
İş K. m. 18/I uyarınca, en az altı aylık kıdemi olan işçi işe iade için dava açabilmektedir. Altı aylık kıdem hesabında İş Kanunu’nun “çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66. maddesindeki süreler dikkate alınacaktır. Altı aylık kıdem, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesaplanır.
4. Otuz veya Daha Fazla İşçi Çalıştıran Bir İşyeri Olması
İş güvencesi hükümleri otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde uygulanmaktadır. 4857 sayılı İş K. m. 18 uyarınca, bir işverenin aynı işkolunda birden fazla işyeri varsa, işyerinde çalışan işçi sayısının tespitinde bu yerlerdeki toplam işçi sayısı dikkate alınacaktır.
5. İş Sözleşmesinin Süresiz Olması
İş K. m. 18 uyarınca işe iade davasından yalnızca süresiz sözleşmeyle çalışanlar faydalanmaktadır. Bu durumda belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler iş güvencesi hükümlerinden yararlanamazlar. Mevsimlik işçilerin de, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmaları halinde bu davayı açabileceği kabul edilmektedir.
6. İşveren Vekili Statüsünde Olmamak
İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri bu davadan yararlanamaz.
İş K. m. 20/1 uyarınca, iş sözleşmesi feshedilen işçi, geçersiz olduğunu düşündüğü fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işe iade davası açmalıdır. İşçi için dava açma süresinin başlangıcı feshin tebliğ tarihidir. Ayrıca dava açma süresi hak düşürücü süre olduğundan hâkim tarafından re’sen dikkate alınması gerekmektedir. İşverenin ihbar önelli (süreli) fesih bildirimi yapması durumunda; işçinin iş sözleşmesi, fesih bildiriminin işçiye bildirilmesiyle değil, işçinin kıdemine göre geçmesi gereken ihbar öneli sonunda feshedilmiş sayılır.
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Call Now Button
error: Content is protected !!
WhatsApp chat