İcra takibi nasıl kesinleştirilir?

İcra takibi nasıl kesinleştirilir?

Bir icra takibi başlattığınızda, eğer ihtiyati haciz yoksa, yapmanız gereken şey, tebligatların dönüşünü beklemektir. Tebligatların akıbetine göre ya takip kesinleşir ve dosyada haciz işlemlerine başlarsınız. Yada takibi kesinleştirmek için elinizdeki imkanları kullanırsınız. Her bir borçlu, birbirinden bağımsız olduğundan, birden fazla borçlu bulunması durumunda her bir borçlu için ayrı ayrı kesinleşme aranacaktır. Dosyada haciz talep edebilmek için, tüm borçlular hakkında takibin kesinleşmesini beklemeniz gerekmez. Borçlulardan biri hakkında takip kesinleşmişse, hakkında takibi kesinleşen borçlu için haciz talep edebilirsiniz. Diğer borçlular için de kesinleşmeye yönelik taleplerde bulunabilirsiniz.

Gelelim takibin nasıl kesinleştirileceğine;

Borçlu Gerçek kişi ise:

Borçlunun T.C Kimlik numarası elinizde mevcutsa, kesinleştirme işlemleri biraz daha kolay olacaktır. Ancak T.C Kimlik no mevcut değilse ve borçlunun bilinen adresine gönderdiğiniz tebligat bila iade dönmüşse, öncelikle borçlunun T.C kimlik numarasını tespit etmeniz gerekecektir.

Kimlik numarası elinizde mevcutsa, borçlunun mernis adres kaydının bulunup bulunmadığını icra müdürlüğünden sorgulatabilirsiniz. Talebinizde sadece mernis adresini değil, hakkında başkaca dava /icra takibi mevcutsa, UYAP’ta başkaca adresleri de görünebileceğinden, talebinizi örnekteki gibi hazırlamanızda fayda var. Eğer mernis adresi tespit edilirse, öncelikle bu adrese, mernis adresi yok fakat Uyap’ta başka adresleri mevcutsa, bu adreslere ödeme emri tebliği için talepte bulunabilirsiniz. Bunun için açılacak talep örneği sitemizde mevcuttur.

Eğer mernis adresi varsa ve bu adrese gönderilen tebligat bila iade dönerse, yapmanız gereken, diğer adreslerle vakit kaybetmeden, T.K 21/2 uyarınca ödeme emri tebliğini talep etmek olmalıdır.

Elektronik imza kullanıyorsanız, borçlunun T.C kimlik numarası da Uyap’a kayıtlıysa, borçlunun mernis adresi veya başkaca adresi bulunup bulunmadığını icra müdürlüğüne sorgulatmadan kendiniz de görebilir ve talebinizi ona göre açabilirsiniz.

Borçlunun Mernis adresi yok. Uyapta kayıtlı başka adresi de yok. Takip kesinleşmeden de işlem yapabilme şansınız yok. bu durumda neler yapılabilir?

Elimizde borçluya ait ne gibi veriler olduğunu öncelikle gözden geçirmemiz gerekir.

Borçlunun herhangi bir şirkette ortaklığı mevcut mu?

Borçlunun herhangi bir şirket ortaklığı veya şahıs şirketi varsa, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde borçlunun kimlik ve tebligata yarar adresleri de kayıt altında tutulur. Eğer şirket hala faal ise, ticaret sicile yazılacak bir müzekkere ile kimlik bilgilerine ve tebligat çıkarılabilecek bir adrese ulaşmanız mümkündür. Bu işlem, en kötü olasılıkla başvurulacak olan ilanen tebligat için de işinize yarayacaktır.

Borçlunun bağlı olduğu vergi dairesi ve numarasına ilişkin bilgiler mevcut mu?

Borçlunun hangi vergi dairesine kayıtlı olduğunu, faal olup olmadığını sorgulamak için https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_VKNO linkinden faydalanabilirsiniz.Önünüze aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

Sorgu sonucu öğreneceğiniz vergi dairesinden, borçlunun tebligata yarar adres bilgilerini sorabilir, müzekkere cevabına göre tebligat yapılması için icra dosyasında talep açabilirsiniz. Bu işlemler için açılacak her bir talep örneği ise, türüne göre, aşağıdaki şekilde olacaktır;

Borçlunun bilinen son adresinden zabıta araştırılması yapılmasını istediniz mi?

Borçluya tüm yolları denemenize rağmen tebligat yapamadıysanız, geriye tek bir yol kalmıştır. O da ilanen tebligat. ancak ilanen tebligat yapabilmeniz için, İcra müdürlükleri, bir takım şartların yerine getirilmiş olmasını aramaktadır.

Bunlar;

Borçlunun bilinen tüm adreslerine tebligat gönderilmiş ancak sonuç alınamamış olması,

Borçlunun resmi kurumlardan (Vergi Dairesi, Ticaret sicil Müdürlüğü gibi) adres araştırmasının yapılması,

Borçlunun tebligata yarar adreslerinin Turkcell, Avea, Vodafone, Türk Telekom A.Ş gibi kurumlardan sorulmuş olması,

Borçlunun bilinen son adresinden zabıta araştırması yapılmasıdır.

Zabıta araştırması, borçlunun bilinen son adresinden kolluk kuvvetleri (Polis, Jandarma) vasıtası ile araştırılması anlamına gelir. Genellikle sonuç veren bir uygulama değildir. Ancak ilanen tebligat yapılabilmesi için gereklidir. Müzekkere, eğer adres polisin sorumluluk alanı içinde kalıyorsa, adresin bağlı bulunduğu İlçe emniyet Müdürlüğü’ne hitaben yazılacaktır. İlçe emniyet Müdürlüğü, müzekkere gereğini yerşne getirmek için, adresin bağlı bulunduğu karakola talimat yazacak, ilgili karakoldan görevli memurlar, belirtilen adreste borçluyu araştıracak ve sonucunu İlçe emniyet Müdürlüğü’ne bildireceklerdir. İlçe Emniyet de tutulan tutanağı icra dosyasına gönderecektir.

Tutanak sonucu genellikle ” Çevreden soruldu, tanıyan bilen olmadığı” yada ” Müzekkerede belirtilen şahsın belirtilen adresten, adres bırakmadan ayrıldığı” şeklinde gelmektedir.

Zabıta araştırmasının bir diğer yararı da, tebligatı almaktan imtina eden borçluların kimlik bilgilerinin tespiti hususundadır. Postacıya “tanımıyorum” diyerek evrakı almaktan imtina eden borçlu, eğer o adreste ikamet ediyorsa, kapıya gelecek jandarma yada polise, tanımıyorum deme şansına sahip değildir. Polis, “O zaman sen kimsin?” diye sorar…

Eğer tutanak sonucunda kolluk kuvvetleri yeni bir adres tespit ederlerse, bu yeni adrese ödeme emri tebliğe çıkartmanız gerekecektir. Yeni adres tespit edilememişse ve diğer şartlar da mevcutsa, bu kez ilanen tebliğ talep edebilirsiniz.

Yukarıdaki tüm işlemleri yapmanıza rağmen, hala sonuç alamadıysanız, takibi kesinleştirmek için başvuracağınız tek yol kalmıştır. O da ilanen tebligat.

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Call Now Button
error: Content is protected !!
WhatsApp chat